Vårt programutbud

Här följer en lista över aktuella program: Alla våra program sänds inom Västerås stadskärna på frekvensen 93,7 MHz eller via vår webbradio en separat spelare som öppnas om du klickar här

Countrybox med Kenneth Friberg. Musikprogram på en timme då Kenneth blandar Country, Bluegras och Oldtime Programmet produceras för Radio Sala.

Eben Ezer
Kristet program på spanska med Christian och Jesus som direktsänder på uppdrag av en metodistkyrka i Västerås. Programmet innehåller bl a glad kristen musik. Programmet sänds inte i repris.

Huller om buller I en timme spelar Hank Hogg och Klaas Vleugels musik som du inte visste fanns! Det här är programmet för dig som är allätare och gillar tvära kast mellan olika musikstilar. Dessutom ingår ”första musikminnet” då olika personer får berätta om sitt första minne.  Programmet sänds fredagar och söndagar kl 20.00 och det kommer ett nytt program varje vecka.

Johans Rockkväll med Johan Ahl
Johan Ahl sänder live från studion. Musiken som Johan spelar är rock’n’roll och rockabilly från 50- och 60-talet.
Det går att ringa till Johan i studion lördagar kl 18.00 – 22.00 på tfn 021 41 01 90 och önska låtar och man även tala med Johan så hela Västerås kan höra samtalet. Johan tycker det är roligt när folk ringer till programmet så var inte blyga! Programmets Facebook: https://www.facebook.com/JohansRockkvall/.

Jazzbiten med Claes Tillander
Claes har sänt Jazzbiten i närradion mer än ett decennium och börjar närma sig program nr 520. I programmet spelar han både nutida och klassisk jazz. Claes gör ett nytt program varannan vecka. Claes Tillander är ordförande i föreningen Jazzens Vänner Västerås. Det är en förening som vill väcka intresse för jazzmusiken i Västerås. Jazzens Vänner arrangerar många konserter av hög kvalitet under året i Västerås konserthus med de bästa svenska och utländska jazzmusiker. Jazzens Vänners hemsida: http://www.jazzensvanner.com/.

Kommunfullmäktige i Västerås
Närradion har i många år sänt kommunfullmäktige direkt. Kommunfullmäktige brukar hållas den första torsdagen i månaden med ett uppehåll under sommaren. Men ibland blir det andra torsdagen i en månad p g a helger och lov. Kommunfullmäktige brukar börja kl 16.00 och kan sluta senast kl 23.  Vi spelar musik i radion när ledarmötena tar pauser från sammanträdet. Programmet sänds inte i repris.

Ronny B Goode Show Musikprogram av Ronny Forslund från Radio Österåker. Han spelar vinylskivor från 50 och 60-talet. För mer info besök hans hemsida http://www.ronnybgoode.se

Rockabilly Natch Ett program om Rockabillymusik av Joe Allan och Ingrid Eriksson. De spelar musik och bevakar aktuella musikhändelser i Västerås med omnejd. Programmet produceras av Sura Hallsta Närradio.

Sommarradion
Varje sommar de senaste 13 åren har vi arrangerat Sommarradio i samarbete med Västerås stad, AMA och privata sponsorer. Under 2 x 4 veckor får 2 x 8 gymnasister sommarjobba med att göra direktsänd radio i två månader, måndag till fredag förmiddag. Handledare för sommarradion 2020 är Cecilia Eriksson. Sponsorer är Kopparlundsgymnasiet, Kommunstyrelsen i Västerås, Centerpartiet och Hyresgästföreningen.
Programmet sänds (som alla våra sändningar) parallellt i webbradion: www.fmiv.nu.

Summer Meet Radio
Närradion har i flera år sänt Power Meet Radio. Power Meet är en tre-dagars träff i Västerås för folk som älskar gamla amerikanska bilar. Men 2017 flyttade Power Meet till en annan stad och istället arrangerades Summer Meet i Västerås enligt samma modell som Power Meet. Och då sände vi Summer Meet Radio istället. Det är huvudsakligen en rock’n’roll- och rockabillymusikradio som sänder dygnet runt i tre dagar. I år är det osäkert om det kommer att arrangeras någon bilträff på grund av Coronapandemin.

78-timmen med Ola Rosengren Ola spelar stenkakor (78-varvare) och berättar om musiken. Det här är ett program som produceras av Radio Sala.

Några tidigare program:

En timme klassiskt                                                                                             Klaas Vleugels spelar musik från den klassiska musikrepertoaren. Han bygger varje program utifrån ett tema.

Melodifestivalen 1958 till idag med Göran Ohlzon.
Det är en mycket stor programserie med 106 halvtimmes avsnitt där Göran berättar om låtarna, artisterna och placeringarna i Melodifestivalen. Programmets hemsida: http://www.ohlzon.nu/topplistan/mellon-001.asp.
Programmet som är cirka 30 minuter sänds varje dag med ett nytt avsnitt måndag till fredag. Programmet sänds måndag till fredag kl 13.00 – 13.30. Repris söndagar kl 13.00 – 15.00 där veckans alla fem avsnitt kan avnjutas!

Dumpen & Plumpen
Dumpen & Plumpen är radioteater för barn. Programmet består av cirka 10 minuter långa avsnitt där vi får följe med en hare, Dumpen, och en igelkott, Plumpen, på deras äventyr i skogen.
2017 var första säsong och vintern 2018 kom andra säsongen. Det är Klaas Vleugels som gör programmet tillsammans med Jenny Löfvén och Fredde Svanström.  Man kan lyssna på alla avsnitt på  säsonger på Mixcloud: https://www.mixcloud.com/dumpenochplumpen

Laki – kvinnopodd med Aya Elturk. Aya gör en podd som vänder sig till invandrarkvinnor. Aya tar upp allt som har betydelse för integrationen i det svenska samhället: språk, utbildning, praktik, jobb och inte minst tycker Aya att det är viktigt att man mår bra inombords. Det är en förutsättning för att man ska lyckas integrera sig i det svenska samhället.

Svenska Närradiolistan med Göran Ohlzon.
Varje vecka gör Göran Ohlzon som bor i Hökåsen i Västerås ett nytt program på 2 timmar som innehåller 40 låtar med svenska anknytning. Lyssnarna kan rösta på låtarna och påverka nästa veckas lista.
Svenska Närradiolistan hemsida: http://www.ohlzon.nu/topplistan/snl.asp. Programmet sänds fredagar kl 18.00 – 20.00. Programmet sänds inte i repris.

Politik & Samhälle
Ett samhällsprogram som innehåller intervjus, bandade föredrag och reportage. Programmen produceras av olika personer. Gemensamt för alle program är att de berör politik och samhälle. Du kan lyssna till programmet på närradions Mixcloud-konto: https://www.mixcloud.com/V%C3%A5r_Radio_V%C3%A4ster%C3%A5s/.

Ung och klartänkt med Elias Hedlin, Viktor Ekegren och Didar Suleiman.
En ungdomspodd med journalistisk inriktning. Du kan lyssna till podden i vårt arkiv: http://www.fmiv.nu/wordpress/?page_id=128. Öppna mappen ”ung och klartänkt 2016”.

Vad hände? med Filip Ojala och Kevin Aiderfors. Programmet är även en podcast som finns på https://vadhande.podbean.com/. I programmet tar Kevin och Filip upp olyckor, katastrofer och märkliga händelser. Programmet sända måndagar kl  16.30. Repriser onsdag kl 08.00, torsdag kl 20.00 och söndagar kl 17.

PREvuxen podden med Tova Forslund och Jonathan Blom.
En podd om att vara nästan vuxen. Podden finns på Mixcloud: https://www.mixcloud.com/PREvuxenpodden/.

VSK Podden med Ted Nilsson och Dan ”Kiwii” Persson.
Idrottsklubben VSK gjorde en podcast om bandy och fotboll i närradion var annan vecka i närradion med gäster i studion. VSKs hemsidor: http://www.vskfotboll.nu/, http://vskbandy.se/.
Podden publicerades samtidigt på nätet: https://vskpodden.wordpress.com/.

Resemagasinet Utkik med Svante Strömberg.
Svante Strömberg gjorde detta mycket populära reseprogram i många år i närradion och innan dess i Sveriges Radio. Tyvärr avled Svante efter kort tids sjukdom under 2017. Men Svantes program ligger kvar på Mixcloud: https://www.mixcloud.com/utkik/.

Fokus Västerås med Björn Karlström.
Fokus Västerås var ett direktsänt nyhetsprogram, ett morgonprogram, som sändes måndag och torsdag kl 09.00 – 11.00. Björn berättade om nyheter i Västerås och hade gäster i studion.

Fokus Västerås med Cissi och Sandra                                                               Det här är ett halvtimme långt nyhetsprogram. Cissi och Sandra belyser aktuella händelser och politiska beslut i Västerås stad samt gör nedslag i Västerås föreningsliv. I Veckans Västerås tipsar vi om evenemang, spelningar, sport och annat skoj som händer i vår kommun.

Gamla Gardet med Björn Karlström.
Gamla Gardet är en mycket aktiv socialdemokratisk förening för pensionerade socialdemokrater. Föreningen inviterar ofta föredragshållare till sina möten och Björn spelade in dessa föredrag och sände dom i närradion.

Poplördag från Sala med Björn Karlström.
Björn gjorde även radio i närradion i Sala, Radio Sala 97,0 Mhz, ett popprogram, och vi länkade sändningen till Västerås. Radio Salas hemsida: http://www.radiosala.se/.

Rockfredag från Sala med Björn Karlström.
När Björn sände Rockfredag i Radio Sala länkade vi rockprogrammet till Västerås. Radio Salas hemsida: http://www.radiosala.se/.

Mallan och Turtlis podcast med Malin Bjelke och Anton Falk.
En podd om livet. Du kan lyssna till podden i vårt arkiv: http://www.fmiv.nu/wordpress/?page_id=128. Öppna mappen ”Mallans och Turlis podcast 2016”.