Våra program

Aktuella program:

Alla våra program sänds parallellt som webbradiowww.fmiv.nu. Dvs att man kan lyssna på sitt favoritprogram även om man inte befinner sig i Västerås. Våra etersändningar, dvs vanlig radio, kan bara höras i Västerås.

Bertils Musikmix med Bertil Söderlund.
Bertil har gjort musikprogram i många år i närradion i samarbete med andra. Nu kör han sin Musikmix solo. Han har delat den i tre delar. Först blir det dansbandsmusik. Sen blir det en artist som han går lite mer på djupet med och i sista delen väljer han ett tema och hittar låtar som passar till temat. Bertil gör ett nytt program varannan vecka.
Bertil sitter i radions styrelse och är medlem i Socialdemokratiska föreningen Råby. Socialdemokraterna är ett politiskt parti. Socialdemokraterna i Västerås hemsida: http://www.sivasteras.se/.
Programmet samsänds även med Radio Sala: http://www.radiosala.se/. Programmet sänds lördagar kl 13.30 – 15.00 med repriser måndag och onsdag kl 11.30 – 13.00.

Eben Ezer
Kristet program på spanska som sänds av en metodistkyrka i Västerås. Programmet innehåller bl a glad kristen musik. Programmet direktsänds. Programmet sänds live söndagar kl 10.00 – 13.00. Programmet sänds inte i repris.

Fredagsparty med Johan Ahl                                                                                                                                      Programmet innehåller aktuell partymusik. Programmet sänds live fredagar kl 18.00 – 21.00. Programmet sänds inte i repris.

Jazzbiten med Claes Tillander
Claes har sänt Jazzbiten i närradion mer än ett decennium och börjar närma sig program nr 500. I programmet spelar han både nutida och klassisk jazz. Claes gör ett nytt program varannan vecka.
Claes Tillander är ordförande i föreningen Jazzens Vänner Västerås. Det är en förening som vill väcka intresse för jazzmusiken i Västerås. Jazzens Vänner arrangerar många konserter av hög kvalitet under året i Västerås konserthus med de bästa svenska och utländska jazzmusiker. Jazzens Vänners hemsida: http://www.jazzensvanner.com/.

Johans Rockkväll med Johan Ahl
Johan Ahl sänder live från studion. Musiken som Johan spelar är rock’n’roll och rockabilly från 50- och 60-talet.
Det går att ringa till Johan i studion lördagar kl 18.00 – 22.00 på 021 410 190 och önska låtar och man även tala med Johan så hela Västerås kan höra samtalet. Johan tycker det är roligt när folk ringer till programmet så var inte blyga!
Programmets Facebook: https://www.facebook.com/JohansRockkvall/. Programmet samsänds även med Radio Sala: http://www.radiosala.se/. Programmet sänds live lördagar kl 18.00 – 22.00 (eller helt exakt kl 21.58). Programmet sänds inte i repris. Programmet sänds fredagar kl 07.30 – 08.00 med repris fredagar kl 16.00 – 16.30.

Kommunfullmäktige i Västerås
Närradion har i många år sänt kommunfullmäktige direkt. Kommunfullmäktige brukar hållas den första torsdagen i månaden med ett uppehåll under sommaren. Men ibland blir det andra torsdagen i en månad p g a helger och lov.
Kommunfullmäktige brukar börja kl 16.00 och kan sluta senast kl 23. Men under en period har man börjat kl 14.00 för att hinna med att behandla alla saker. Vi spelar musik i radion från kl 15.30 fram till mötets start cirka kl 16.00.
Programmet sänds (som alla våra sändningar) parallellt i webbradion: www.fmiv.nu. Då kan man lyssna även om man inte befinner sig Västerås. Programmet sänds live vanligtvis första torsdagen i månaden kl 15.30 – 23.00. Programmet sänds inte i repris.

New Country med Göran Ohlzon.
Varje vecka gör Göran Ohlzon ett nytt program på en timme med nutida countrymusik. Countrymusiker från hela världen skickar sin musik till Göran löpande så han får stora mängder musik. Allt får inte plats i ett program på en timme. Där hinner man bara med 13 – 14 låtar. Countrymusiken lever och är stark. New Country hemsida: http://www.ohlzon.nu/topplistan/newcountry.asp. Programmet sänds fredagar kl 20.00 – 21.00. Programmet sänds inte i repris.

På tal om det med Torkel och Viktor                                                                               Två skarpsynta intellekt diskuterar om allt mellan himmel och jord. Programmet är direktsänt och sänds på tisdagar kl 18.00 – 19.00 mes repris lördag kl 17.00 – 18.00 Du kan lyssna på tidigare avsnitt av poddarna på spotify https://open.spotify.com/show/5KQVGe3XMsR1TkOmXfrUM7?si=8E7OyhVhS2qy_vOXXhxdpg

Sommarradion
Varje sommar de senaste 13 åren har vi arrangerat Sommarradio i samarbete med Västerås stad, AMA och privata sponsorer. Det är vår satsning på lokaljournalistik. Under 2 x 4 veckor får 2 x 8 gymnasister sommarjobba med att göra direktsänd radio i två månader, måndag till fredag kl 10.00 – 15.00. De blir anställda och får lön och för många unga är det det första sommarjobbet.
2018 börjar Sommarradion att sända måndagen den 25 juni kl 10.00 och slutar fredagen den 10 augusti kl 15.00. Ledare för Sommarradion 2018 blir John Bark som även ledde Sommarradion 2017.
Programmet sänds (s0m alla våra sändningar) parallellt i webbradion: www.fmiv.nu. Då kan man lyssna även om man inte befinner sig Västerås.

Summer Meet Radio
Närradion har i flera år sänt Power Meet Radio. Power Meet är en tre-dagars träff i Västerås för folk som älskar gamla amerikanska bilar. Men 2017 flyttade Power Meet till en annan stad och istället arrangerades Summer Meet i Västerås enligt samma modell som Power Meet. Och då sände vi Summer Meet Radio istället. Det är huvudsakligen en rock’n’roll- och rockabillymusikradio som sänder dygnet runt i tre dagar.
Programmet sänds (som alla våra sändningar) parallellt i webbradion: www.fmiv.nu. Då kan man lyssna även om man inte befinner sig Västerås.

 

Några tidigare program:

Melodifestivalen 1958 till idag med Göran Ohlzon.
Det är en mycket stor programserie med 106 halvtimmes avsnitt där Göran berättar om låtarna, artisterna och placeringarna i Melodifestivalen. Programmets hemsida: http://www.ohlzon.nu/topplistan/mellon-001.asp.
Programmet som är cirka 30 minuter sänds varje dag med ett nytt avsnitt måndag till fredag.

Programmet sänds måndag till fredag kl 13.00 – 13.30. Repris söndagar kl 13.00 – 15.00 där veckans alla fem avsnitt kan avnjutas!

Dumpen & Plumpen
Dumpen & Plumpen är radioteater för barn. Programmet består av cirka 10 minuter långa avsnitt där vi får följe med en hare, Dumpen, och en igelkott, Plumpen, på deras äventyr i skogen.
2017 var första säsong och vintern 2018 kom andra säsongen. Det är Klaas Vleugels som gör programmet tillsammans med Jenny Löfvén och Fredde Svanström. Trion laddar nu för tredje säsongen. Man kan lyssna på de två säsonger på Mixcloud: https://www.mixcloud.com/kalasklaas/.

Laki – kvinnopodd med Aya Elturk. Aya gör en podd som vänder sig till invandrarkvinnor. Aya tar upp allt som har betydelse för integrationen i det svenska samhället: språk, utbildning, praktik, jobb och inte minst tycker Aya att det är viktigt att man mår bra inombords. Det är en förutsättning för att man ska lyckas integrera sig i det svenska samhället.

Svenska Närradiolistan med Göran Ohlzon.
Varje vecka gör Göran Ohlzon som bor i Hökåsen i Västerås ett nytt program på 2 timmar som innehåller 40 låtar med svenska anknytning. Lyssnarna kan rösta på låtarna och påverka nästa veckas lista.
Svenska Närradiolistan hemsida: http://www.ohlzon.nu/topplistan/snl.asp. Programmet sänds fredagar kl 18.00 – 20.00. Programmet sänds inte i repris.

Politik & Samhälle
Ett samhällsprogram som innehåller intervjus, bandade föredrag och reportage. Programmen produceras av olika personer. Gemensamt för alle program är att de berör politik och samhälle. Du kan lyssna till programmet på närradions Mixcloud-konto: https://www.mixcloud.com/V%C3%A5r_Radio_V%C3%A4ster%C3%A5s/.

Ung och klartänkt med Elias Hedlin, Viktor Ekegren och Didar Suleiman.
En ungdomspodd med journalistisk inriktning. Du kan lyssna till podden i vårt arkiv: http://www.fmiv.nu/wordpress/?page_id=128. Öppna mappen ”ung och klartänkt 2016”.

Vad hände? med Filip Ojala och Kevin Aiderfors. Programmet är även en podcast som finns på https://vadhande.podbean.com/. I programmet tar Kevin och Filip upp olyckor, katastrofer och märkliga händelser. Programmet sända måndagar kl  16.30. Repriser onsdag kl 08.00, torsdag kl 20.00 och söndagar kl 17.

PREvuxen podden med Tova Forslund och Jonathan Blom.
En podd om att vara nästan vuxen. Podden finns på Mixcloud: https://www.mixcloud.com/PREvuxenpodden/.

VSK Podden med Ted Nilsson och Dan ”Kiwii” Persson.
Idrottsklubben VSK gjorde en podcast om bandy och fotboll i närradion var annan vecka i närradion med gäster i studion. VSKs hemsidor: http://www.vskfotboll.nu/, http://vskbandy.se/.
Podden publicerades samtidigt på nätet: https://vskpodden.wordpress.com/.

Resemagasinet Utkik med Svante Strömberg.
Svante Strömberg gjorde detta mycket populära reseprogram i många år i närradion och innan dess i Sveriges Radio. Tyvärr avled Svante efter kort tids sjukdom under 2017. Men Svantes program ligger kvar på Mixcloud: https://www.mixcloud.com/utkik/.

Fokus Västerås med Björn Karlström.
Fokus Västerås var ett direktsänt nyhetsprogram, ett morgonprogram, som sändes måndag och torsdag kl 09.00 – 11.00. Björn berättade om nyheter i Västerås och hade gäster i studion.

Gamla Gardet med Björn Karlström.
Gamla Gardet är en mycket aktiv socialdemokratisk förening för pensionerade socialdemokrater. Föreningen inviterar ofta föredragshållare till sina möten och Björn spelade in dessa föredrag och sände dom i närradion.

Poplördag från Sala med Björn Karlström.
Björn gjorde även radio i närradion i Sala, Radio Sala 97,0 Mhz, ett popprogram, och vi länkade sändningen till Västerås. Radio Salas hemsida: http://www.radiosala.se/.

Rockfredag från Sala med Björn Karlström.
När Björn sände Rockfredag i Radio Sala länkade vi rockprogrammet till Västerås. Radio Salas hemsida: http://www.radiosala.se/.

 

Mallan och Turtlis podcast med Malin Bjelke och Anton Falk.
En podd om livet. Du kan lyssna till podden i vårt arkiv: http://www.fmiv.nu/wordpress/?page_id=128. Öppna mappen ”Mallans och Turlis podcast 2016”.