Vill du sända radio/podcast?

Varför finns närradion?

Närradion i Västerås syfte är att ge vanligt folk möjlighet att få lätt tillgång till att yttra sig i massmedia, dvs radio, om det som de själva tycker är viktigt. Själva radions namn är ”Vår Radio 93,7 MHz”. ”MHz” betyder MegaHertz och det är den frekvens vi sänder på FM-bandet. Alla våra sändningar sänds parallellt som webbradio på www.fmiv.nu. Då kan man lyssna på oss även om man är i Tokyo eller Brisbane. Så i praktiken är vi både lokala och globala!

Vi har public service radio och tv och reklamfinansierad radio och tv i Sverige. Men det är näst intill omöjligt för vanligt folk att få göra egna program inom public service och privat radio och tv.

Närradion är viktig för utvecklingen av demokratin i Västerås. Det är viktigt att vanligt folk kan göra sin röst hörd.

 

Vad får man sända i närradion?

Det man vill! Stor sett! Det är bara gränserna för yttrandefriheten som gäller, dvs att man inte får hota, kränka eller diskriminera, bedriva rasism eller uppmana till terrorhandlingar. Kort sagt: sunt förnuft och vanlig anständighet.

Här är några ämnen som vi har och har haft i närradion: jazz, politik, samhälle, äldre populärmusik, radioteater för barn, ungdomspoddar, gudstjänster, country, sändning av kommunfullmäktige, veckans poplista, DX-ing (att lyssna på radio från hela välden), sommarradio, program om den kristna mystikern Martinus, melodifestival, hyresgästens situation, rock’n’roll, Summer Meet Radio, reseprogram m m.

Men om du har ett speciellt intresse kan du göra radio om det. Det kan vara ridning, politik, trädgård, ungdomslivet, fiske, miljöarbete, bilism, cykling, litteratur, boxning, schack, frimärken, filosofi, utbildning, veganmat, teater, religion, film, spel, vegetarisk mat, osv osv. Kort sagt allt som folk kan intressera sig för. Och det är mycket!

Vi får ofta frågan om man får sända politiska program. Ja! Det får man mycket gärna göra! Politik är kärnan i demokratin. Om du tillhör ett politiskt parti eller en politisk gruppering eller vill starta ett helt nytt parti eller en rörelse får du jätte gärna sända i närradion.

Närradion har inget krav på att vara allsidig på samma sätt som public service. Vi behöver alltså inte väga upp ett vänsterorienterat program med ett högerorienterad eller ett veganprogram med ett köttprogram.
I ditt program behöver du inte heller vara allsidig. Du kan göra din grej i närradion och om andra tycker annorlunda kan de göra sin grej i närradion. Närradion är ett bra medel för att skapa debatt. Och debatter är viktiga för samhället.

Närradion själv är opolitisk. Vi tar aldrig ställning i politiska frågor och vi bedriver inte politisk censur. Vi försöker att få alla politiska grupperingar att använda närradion. Jo fler som sänder i närradion ju mer allsidiga blir vi.

Vi får också ofta frågan om man får svära i radion. Ja, det får man om man vill. Det är inte förbjudet. Men kanske lyssnarna reagerar negativt på det och då får man kanske färre lyssnare till sitt program.