Hoppa till innehåll

Sommarradion 2023

Sommarradion är ett återkommande projekt som radion arrangerar i samarbete med Västerås Stad AME (arbetsmarknadsenheten) och lokala sponsorer. Läs mer om hur det gick till år 2023!

Åtta gymnasieungdomar har i fyra veckor arbetat med att sända sommarradio varje vardag. Ungdomarna har blivit uppdelade i två grupper. Grupperna arbetade enskilt och träffade varandra på luncherna där de delade idéer och umgicks med varandra. Första veckan fick de undervisning, därefter direktsände de varje vardag i tre veckor. Sändningarna innehöll både prat och musik, de bestämde själva ämnen och sökte information. Ungdomarna har även intervjuat personer om de ämnen som de pratar om. Det har dels varit personer de träffat och intervjuat på stan men de har även genomfört intervjuer över telefon och videosamtal. Några personer har även medverkat i direktsändning.

En ungdom har en intervju med en sponsor Web IT solution via zoom.
Båda grupperna har en live intervju med Björn Sandvall från Castellum om hållbarhet
Här kan du lyssna på deras intervju med Björn Sandvall
Här kan du lyssna på deras intervju med Björn Sandvall
Exempel på hur det har sett ut på redaktionen, med förberedelser inför sändningar

Mycket lärorikt sommarjobb! Man blir mer och mer bekväm för varje sändning och man utvecklas som tekniker i radiostudion. Man lär sig också samarbeta bättre i gruppen. /Joline

Jag tycker att detta är ett av de mest utvecklande sommarjobben man kan ha. Man lär sig att ta ansvar, utveckla idéer och prata inför folk. Under tiden har jag blivit mer bekväm och även haft det väldigt roligt. Man få möjligheten att prata om något man själv är intressant och man blir även bättre på att samarbeta.

Vi har intervjuat personer på stan, vilket har gjort en mer bekväm med att prata med främlingar, och jag har även intervjuat en person i radiostudion.

/Kerstin

Upplevelsen på sommarradion har varit jätterolig. Att bygga vidare på kunskaperna jag har fått här är definitivt något som jag brinner för. Att bli mer social, utvecklas tekniskt, och en positivare inställning Är några exempel på hur jag blivit ”bättre”. Varje dag har gått väldigt fort, vi har haft mycket kul både under radio pratandet och planeringen.

Jag kan samarbeta mycket enklare, och hur vi alla har utvecklats från första dagen är imponerande och jag är stolt över oss.

Strukturerings förmågan för min del har blivit mer utvecklad och jag tackar det härliga gänget för det.

Annars har det varit väldigt spännande, och jag är glad att jag fått träffat så fina människor.

Tack så mycket!
/Pontus

Jag tycker min tid här på sommarradion varit otroligt lärorik, intressant och rolig. Känner att jag utvecklats och lärt mig sammarbeta mer än innan. Är mycket nöjd med min och alla andras insats, jag ser hur mycket vi utvecklats och hur bekväma vi blivit med arbetsuppgifterna samt varandra. Att jobba här har även fått mig att vårda mitt språk på ett sätt, är mer uppmärksam på vad jag säger, hur jag säger det och när jag säger det. Dessa nya egenskaper kommer jag att ha nytta av resten av mitt liv.

Tack!

Med vänliga hälsningar

Nicole Thorsberg

Jag tycker personligen att arbetet på ”Vår Radio 93,7 MHz” har varit lärorikt. Jag minns hur jag i början av perioden var väldigt nervös. Det kändes nästan omöjligt att komma på 15 olika ämnen att diskutera, men det gick. Jag var också nervös över att prata i direktsändning. Däremot känns det helt annorlunda nu. Jag känner att detta sommarjobb har gett mig nya egenskaper. Jag tänker mer på vilka ord jag använder och hur min röst låter när jag pratar. Jag har helt enkelt blivit mer uppmärksam över mitt tal.

Sommarradion har också gett mig en djupare insikt i radioyrket. Jag har fått testa att ha olika roller i direktsändning och det är någonting som jag kommer att bära med mig in i framtiden. Jag är verkligen nöjd över min grupps arbete och skulle inte ändra på någonting.😊

//Hanna

När jag först kom hit och fick höra arbetsuppgifterna så blev jag lite orolig för hur det skulle gå. Vi skulle få ihop 15 ämnen som vi skulle prata om i en timme varje dag. Nu i efterhand så kan jag stolt säga att vi lyckades med det. Några ämnen/teman var lättare att prata om än andra men jag är imponerad över mig och de andra i gruppen som jag har blivit tilldelad att vi lyckades med det varje dag.

Radion är ett sommarjobb som jag tror är mer givande än andra som Västerås stad erbjuder sina ungdomar under sommarperioderna eftersom man får tänka mycket kreativt och prata med nya människor och lära känna nya vänner på grund av de långa samtal om olika saker som vi haft under perioden. Höjdpunkterna har varit då jag har fått intervjua människor, vare sig det är i studion eller via Zoom. Jag hade önskat flera intervjuer men det var svårt att anordna under så kort tid. Det är verkligen något man borde planera längre i förväg än vad vi har gjort.

Sammanfattningsvis så måste jag säga att jag är tacksam för möjligheterna som det här jobbet faktiskt gett mig trots att det har varit lite likt skolan i vissa stunder. Jag påverkas inte riktigt av nervositet så direktsändningarna har inte varit särskilt jobbiga för mig. Teamwork är viktigt!

/Elias