Dawit Isaak 20 år i fängelse

Vår radio vill gärna uppmärksamma att Dawit Isaak i 20 har suttit fängslad i Eritrea, utan rättegång. På torsdag kl 12.30 sänds programmet för första gången och det kommer att repriseras senare på dagen och kvällen. För info om sändningstider gå i på programtablån.

Du kan även lyssna på programmet här

Programmet innehåller bland annat en intervju med Elisabeth Löfgren som är ordförande för stödkommittén ”Free Dawit”. Dessutom återutsänder vi delar av ett föredrag av Martin Schibbye där han berättar om Dawit Isaak. Amnesty arbetar för att få honom frigiven, du kan läsa mer om deras internationella kampanj här.

Här följer lite fakta om Dawit Isaak, texten bygger på en artikel som du i sin helhet kan läsa här.

Dawit Isaak föds den 27 oktober 1964. Han växer upp i Eritrea med sina föräldrar och fem syskon. Där driver familjen Isaak en liten italiensk delikatessbutik.

Redan under skoltiden börjar Dawit skriva och sätta upp teaterpjäser. Som vuxen blir han författare och ger ut flera böcker. Dawit skriver två romaner på tigrinja som är ett av Eritreas officiella språk. Böckerna får bra kritik av läsarna. Han vinner priser för sitt författarskap vid eritreanska festivaler. 1992-97 arbetar Dawit med teater och startar bland annat en barnteatergrupp. Han är också på gång att skriva en bok om kriget mellan Eritrea och Etiopien. Dawit bor i Eritrea tillsammans med sin familj fram till 2000. De kommer till Göteborg under år 2000. Året efter 2001 återvänder familjen till Eritrea igen. Men det är även samma år som Dawit blir fängslad i och han flyttas mellan olika fängelser. Idag sitter han fängslad en bit utanför Eritreas huvudstad Asmara.